Hoofdroos, ook wel gewoon roos genoemd, is een van de bekendste en meest voorkomende hoofdhuidproblemen. Het heeft dus niks met je haar te maken, maar met je hoofdhuid. Daarnaast kan je roos gewoon krijgen met een gezond leven. Vaak zie je bij mensen met hoofdroos dat er schilfers in de haren zitten of schilfers op de kleding, met name op de schouders. Voor mannen en vrouwen kan dit erg vervelend zijn en iedereen wilt er graag van af. Wat is hoofdluis precies, hoe ontstaat hoofdroos en wat te doen tegen hoofdroos?
Inhoud
Wat is hoofdroos?
Onze huid, waar ook op het lichaam, vernieuwt zichzelf vrijwel altijd. Dit zie je goed terug wanneer je bijvoorbeeld te veel in de zon hebt gezeten en verbrand bent. Na een tijdje begint je huid te vervellen en je lichaam produceert dan nieuw huid. Bij hoofdroos, weliswaar in een andere vorm, gebeurt hetzelfde. Je hoofdhuid maakt nieuwe huid en en scheidt oude huid af. Deze dode huidschilfers zitten vervolgens in je haar, of wanneer hoofdroos hardnekkiger wordt, op je kleding. Hoofdroos is een onschuldige aandoening die bij mensen voorkomt waar de huid sneller, tot zelfs 2 keer, nieuwe huidcellen aanmaakt en oude huidcellen afstoot.
Er zijn twee soorten hoofdroos van elkaar te onderscheiden: vette hoofdroos en droge hoofdroos.
Hoe ontstaat hoofdroos?
Hoe hoofdroos precies ontstaat is niet helemaal bekend want het kan ontstaat door meerdere factoren. Wel is duidelijk dat een bepaalde huidschimmel, Pityrosporum ovale, een rol speelt. Deze schimmel komt vrijwel bij iedereen voor, maar hoofdroos niet. Daarom kunnen meerdere factoren ten grondslag liggen. Denk dan aan voeding, verkeerde shampoo, een klimaat in huis of kantoor die te droog is, stress en zelfs erfelijkheid.
Dit vertaalt zich ook in het type hoofdroos. Wanneer je veel jeukt hebt en de schilfers geel van kleur en vettig aanvoelen dan kan je spreken van vette hoofdroos. De schilfers blijven dan vaak in je haar plakken. Bij droge hoofdroos dwarrelen de schilfers uit je haar naar beneden, vaak op je kleren. Een te droog klimaat, verkeerde shampoo of verschillende andere haarproducten kunnen hier de oorzaak van zijn.
Wat te doen tegen hoofdroos?
Een echte reden waarom hoofdroos ontstaat is moeilijk vast te stellen. Hoofdroos kan, zoals we eerder hebben genoemd, verschillende oorzaken hebben. Omdat het bij iedereen een andere oorzaak kan hebben is het verstandig om onderstaande mogelijke oorzaken onder de loep te nemen
Oorzaak: Stress
Zoals heel veel kwalen en gezondheidsproblemen kan stress een mogelijke oorzaak zijn. Stress is een trigger voor erg veel problemen.Het kan dus zijn dat je nu last hebt van hoofdroos door stress. Omdat stress wel moeilijk te behandelen is, is het verstandig om eerst naar de mogelijke oorzaken te kijken die sneller op te lossen zijn.
Oorzaak: Voeding
Voeding is erg belangrijk en verkeerde voeding kan aardig wat problemen veroorzaken. Als je te lang onvoldoende vitamines en belangrijke mineralen binnen krijgt zorgt dat voor verschillende problemen. Hoofdroos kan daar een van zijn. Probeer iets in je dieet aan te passen en kijk hoe je hoofdhuid hier op reageert.
Oorzaak: Verkeerde shampoo
Shampoo is verkrijgbaar in verschillende varianten, van goedkoop tot aardig prijzig en kan hoofdroos veroorzaken. Dit verschilt echter per persoon. Waar de ene persoon last krijgt van hoofdroos van een specifieke shampoo, kunnen anderen nergens last van hebben. Dit komt omdat de ene persoon een betere hoofdhuid heeft dan de andere. Heb je last van hoofdroos? Probeer bijvoorbeeld eens anti-roos shampoo om van je hoofdroos af te komen.
Oorzaak: Te droog klimaat
Een te droog klimaat is een grote veroorzaker van droge huid. Is het klimaat in je huis of op kantoor te droog? Grote kans dat dit een oorzaak van hoofdroos kan zijn. Als je ook last hebt van een droge hoest, hoofdpijn en droge ogen is de kans groot dat je huid te droog is. Om er achter te komen hoe droog je huis is kan je een weerstation aanschaffen. Hier staat precies op hoe luchtvochtig je woonkamer bijvoorbeeld is. Huis-tuin-en-keuken oplossingen zijn:
- Waterbakje bij de verwarming. Het water dat verdampt zorgt ervoor dat de lichtvochtigheid omhoog gaat.
- Badkamer deur een klein beetje open houden. Waterdamp stroomt zo de woning binnen.
- Planten in de woonkamer of slaapkamer
Oorzaak: Erfelijkheid
Hoofdroos kan ook een erfelijke aandoening zijn of dat er familieleden zijn die gevoelig zijn voor hoofdroos. Vraag eens rond aan je vader, moeder, opa, oma en andere familieleden.
Oorzaak: Temperatuur
Ons lichaam reageert verschillend op temperatuur. Wanneer het erg warm is en je veel zweet kan dit het vette hoofdroos proces versnellen, evenals een te koude temperatuur. Als het te koud is, is het vaak ook droog en dit zorgt ervoor dat ook je huid droog wordt. Zon daarentegen zorgt weer voor herstel van de huid.
Omdat hoofdroos bij iedereen een andere oorzaak of oorzaken kan hebben is het aan te raden om bovenstaande mogelijke oorzaken afzonderlijk van elkaar te behandelen. Begin met de makkelijkste, kijk wat het doen en behandel daarna een andere mogelijk oorzaak totdat je er achter bent gekomen wat de oorzaak is.
Anti-roos shampoo
We hebben net een paar mogelijke oorzaken behandeld, maar we willen toch nog even inzoomen op shampoo. Omdat je shampoo in verschillende varianten en ingrediënten hebt is het goed om hier even bij stil te staan. Welke shampoo kan je het beste gebruiken om roos tegen te gaan of te voorkomen?
Het antwoord is simpel: anti-roos shampoo. In veel shampoo zit sodium lauryl sulfate. Dit goedje zorgt voor de herkenbare schuim wanneer je het gebruikt. Probleem is alleen dat je haar en huid hierdoor veel te schoon wordt. Omdat je hoofdhuid een gemiddelde PH waarde van 5 en shampoo een gemiddelde PH waarde van 7 heeft, is het meteen duidelijk dat de PH waarde van je hoofdhuid wordt ontregeld. Gebruik daarom shampoo met natuurlijke ingrediënten en een PH waarde van niet meer dan 5.
Wanneer kan je het beste anti-roos shampoo gebruiken?
Probeer altijd in eerste instantie reguliere shampoo met natuurlijke ingrediënten te gebruiken, waarbij de PH waarde 5 of lager is en er geen parabenen en sulfaten in zijn verwerkt. Als de hoofdroos dan nog niet weg is kan je overstappen op anti-roos shampoo. Gebruik anti-roos shampoo gebaseerd op natuurlijke ingrediënten en bij vette hoofdroos kan je het beste anti-roos shampoo gebruiken met ketoconazol. Ketoconazol is een ingrediënt die schimmel en bacterie doodt.
Concluderen
Hoofdroos is een onschuldige huidziekte die erg veel voorkomt. Probeer te achterhalen wat mogelijke oorzaken kunnen zijn in je dagelijkse leven. Gebruik altijd shampoo met een PH waarde van 5 of lager en het liefst met natuurlijke ingrediënten. Bij droge hoofdhuid kan je het beste normale shampoo gebruiken met een PH waarde van 5 of lager. Gaat de hoofdroos nog steeds niet weg? Gebruik dan anti-roos shampoo. Bij vette hoofdroos kan je het beste anti-roos shampoo gebruiken met ketoconazol. Is de hoofdroos weg? Stop dan met het gebruik van anti-roos shampoo en stap weer over naar normale shampoo.