Blog Lichaam Ogen

4 Handige Leesbrillen tips!

Bril kopen

4 handige leesbrillen tips

Merkt u dat u moeite heeft met het lezen van teksten, simpelweg omdat u het niet goed ziet? Knijpt u vaak met uw ogen? Waarschijnlijk is het dan hoog tijd voor een leesbril. U zult zich dan misschien wellicht afvragen waar u op moet letten wanneer u een leesbril wilt aanschaffen. Er zijn namelijk vele soorten leesbrillen op de markt en dat maakt de keuze er natuurlijk niet gemakkelijker op. Daarom helpen we u in dit artikel aan de hand van een viertal handige leesbrillen tips.

1. Kant-en-klare leesbril

Een voordelige oplossing is de kant-en-klare leesbril. Omdat er in dit geval met de standaard maten en sterktes wordt gewerkt, kan er immers grootschalig worden geproduceerd. Als u dus goedkoop uit wilt zijn of bijvoorbeeld graag wilt afwisselen tussen verschillende leesbrillen, dan is een kant-en-klare leesbril voor u erg geschikt.

2. Gemiddelde leesbril sterkte

Wanneer u normaal gesproken geen bril draagt weet u hoogstwaarschijnlijk ook niet welke sterkte u nodig heeft voor uw leesbril. Gelukkig kunnen we het voor u net wat gemakkelijker maken. Bij normaalziendheid zijn er namelijk per leeftijd bepaalde gemiddelden beschikbaar. Voor 45-jarigen ligt het gemiddelde op +1.00, voor 50-jarigen op +2.00 en voor 55-jarigen op +2.50. Natuurlijk is het altijd aan te raden om de juiste sterkte te achterhalen met eenmetingof door simpelweg wat leesbrillen uit te proberen.

3. Leesbril op maat

In sommige gevallen is een kant-en-klare leesbril voor u niet geschikt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u last krijgt van hoofdpijn of andere klachten. In dat geval kunt u de kant-en-klare leesbril beter vervangen door een leesbril op maat. Natuurlijk is en dergelijke leesbril net wat duurder.

4. Pupilafstand leesbrillen

De meeste leesbrillen hebben een pupilafstand van 62 (R.31 / L.31). Het is echter belangrijk dat de pupilafstand van uw leesbril overeenkomt met uw eigen pupilafstand. Wanneer de pupilafstand van leesbrillen te veel afwijken, kunnen er namelijk klachten als hoofdpijn worden ervaren. Tijdens het lezen, trekken uw ogen gemiddeld echter zo’n 2 mm naar binnen toe. Dit zorgt ervoor dat u 1.5 tot 2 mm per oog van de pupilafstand kunt aftrekken. Zo is het bijvoorbeeld geen probleem om voor een leesbril met een pupilafstand van 62 te gaan als u weet zelf een pupilafstand van 66 te hebben. 66 minus 2 x 2 is immers 62.

Over de auteur

Avatar

Gezond Balans

Wij schrijven graag over fysieke en mentale gezondheidsonderwerpen om je te helpen. De informatie op deze website is uitsluitend van informatieve aard en kan niet worden beschouwd als een vervanger van een consult of behandeling door een arts.

Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.