In Nederland koken we over het algemeen onze rijst. Maar in andere delen van de wereld, waar de iconische witte korrels vaak deel uitmaken van het natuurlijke dieet, wordt het ook vaak gestoomd. Maar wat is precies het verschil? Is de ene manier gezonder dan de ander? Laten we de verschillen eens onder de loep nemen.
Inhoud
Textuur
In eerste instantie verschillen gekookte en gestoomde rijst van elkaar qua textuur. Rijst koken zorgt ervoor dat het zetmeel grotendeels wordt weggespoeld (zeker wanneer je het kookt in ruim water en afgiet), waardoor de rijst minder aan elkaar plakt. Door de rijst te stomen behoudt je dat zetmeel beter, wat resulteert in sticky rice. Geen wonder dat ze in landen als China hun rijst stomen; dat is immers makkelijker eten met stokjes!
Calorieën
Niet alleen qua textuur, maar ook qua calorieën verschillen gekookte en gestoomde rijst van elkaar. Volgens het Voedingscentrum heeft bevat 100 gram gekookte rijst ongeveer 130 kcal, waar gestoomde rijst ruim 150 kilocalorieën per 100 gram bevat. Wederom is dat toe te schrijven aan de zet melen; dat zijn immers koolhydraten en die zorgen voor extra energie en dus ook calorieën.
Voedingswaarde
Oké, gekookte rijst heeft dus een luchtigere structuur en minder calorieën dan gestoomde rijst, maar is het ook gezonder? Niet per se. Door de rijst te koken lossen ook wat vitamines en mineralen op in het water en die zou je grotendeels wegspoelen. Door de rijst te stomen behoudt je die vitamines en mineralen wel en haal je dus in principe meer voedingsstoffen uit je maaltijd.
Kanttekening hierbij is echter wel dat veel rijst die je in de supermarkt koopt al voorbehandeld en gewassen is, waardoor enkele van die vitamines bij voorbaat al verdwenen zijn. In die gevallen maakt het qua voedingswaarde dus niet zoveel uit of je rijst kookt of stoomt. Producenten kunnen er overigens wel voor kiezen om die voedingsstoffen na behandeling ook weer toe te voegen.
Conclusie
Of gekookte of gestoomde rijst beter en gezonder is, is dus niet echt goed te zeggen. Het ligt er maar net aan wat je wilt bereiken door de korrels op een bepaalde manier te bereiden. Als je minder koolhydraten of calorieën binnen wilt krijgen, was en kook de rijst dan en giet het overtollige water af. Maar dan gaan ook wel weer wat voedingsstoffen verloren. Je kunt het ook combineren: kook de rijst deels voor, waarna je het gaar stoomt. Het beste van beide werelden.