Migraine veroorzaakt over het algemeen zware hoofdpijn en wordt veelal aangekondigd door zintuiglijke waarschuwingstekens zoals lichtflitsen, blinde vlekken, tintelingen, misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en/of geluid. Een migraine aanval duurt vaak een aantal uren maar kan zelfs een aantal dagen aanhouden.
Migraine komt voor in diverse gradaties, er zijn mildere vormen van migraine waarbij men in principe weinig last van heeft maar vaak heeft men dusdanig last van de migraine symptomen dat het onmogelijk wordt om te functioneren. Sommige mensen hebben naast de extreme hoofdpijn last van misselijk en moeten (heftig) overgeven tijdens een aanval, het kan zelfs voorkomen dat men last krijgt van diarree.
Inhoud
Hoe ontstaat migraine?
Migraine ontstaat door bloedvaten in het hoofd die snel ineenkrimpen en weer uitzetten. Tijdens dit proces worden prikkels doorgegeven vanuit je zenuwstelsel die symptomen veroorzaken. Wanneer de bloedvaten een snelle ineenkrimp en uitzetting hebben meegemaakt volgen vaak de eerste zintuiglijke waarschuwingssignalen. Kort na de eerste waarschuwingssignalen volgt (een kloppende) hoofdpijn, vaak aan één kant van het hoofd.
Wat zijn de symptomen van migraine?
Zoals eerder beschreven komt migraine in verschillende gradaties voor, de één heeft meer last van migraine symptomen dan de ander. Migraine komt dus voor in verschillende vormen, grofweg zijn er twee typen migraine, één zonder aura en één met aura (ook wel oogmigraine genoemd).
Migraine met aura (oogmigraine)
Mensen die last hebben van migraine met aura krijgen altijd last van visuele migraine symptomen dit zijn waarschuwingssignaal in de vorm van flikkerend licht, (flikkerende) kleuren in het zicht, blinde vlekken in het zicht of een soort van tunnelzicht. Het komt regelmatig voor dat er geen hoofdpijn volgt op een migraine met aura, de visuele symptomen kunnen tot 60 minuten aanhouden.
De video hieronder van de Hersenstichting legt kort uit wat migraine is:
Migraine zonder aura
Mensen met migraine zonder aura krijgen eerder migraine symptomen zoals tintelingen, vermindering van de eetlust, vermoeidheid of concentratieproblemen als waarschuwingssignaal. Vaak krijgt men 30 minuten na het waarschuwingssignaal zware kloppende hoofdpijn aan één zijde van het hoofd. Deze hoofdpijn gaat regelmatig gepaard met braken en overgevoeligheid voor licht & geluid.
In beide gevallen kunnen migraine symptomen ontstaan zoals het verminderen van de spraakbekwaamheid en zelfs verlies van het bewustzijn, echter komen deze symptomen in mindere mate voor.
Wat is de oorzaak van migraine?
De oorzaak van migraine verschilt van persoon tot persoon, er is niet een exacte oorzaak voor migraine die geldt voor ieder persoon. Om een beeld te geven van welke aspecten mogelijk migraine kunnen veroorzaken is hieronder een lijst opgesteld met aspecten die migraine kunnen veroorzaken.
Mogelijke oorzaken van migraine aanvallen
Er zijn diverse voedingsmiddelen die erom bekend staan migraine te veroorzaken. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak tyramine, mononatriumglutamaat en/of nitraten |
Alcohol heeft als eigenschap dat het je bloedvaten verwijdt en zoals eerder aangegeven heeft het inkrimpen en verwijden van de bloedvaten in het hoofd te maken met het ontstaan van migraine |
Bepaalde allergieën kunnen migraine veroorzaken, veelal hebben mensen niet door dat ze ergens een allergie voor hebben |
Tijdens een migraineaanval kan men fel licht vaak niet verdragen maar fel licht kan ook de oorzaak zijn dat men last krijgt van migraine |
Door fysieke inspanningen gaat de bloedsomloop sneller werken, de bloedvaten zijn aan het werk, zetten uit, krimpen in en dat kan migraine veroorzaken |
Harde geluiden kunnen er eveneens voor zorgen dat migraine ontstaat, dit staat vaak in verband met stress omdat harde geluiden gevoelens van stress op kunnen wekken |
Heftige emoties doen veel met je lichaam, ze kunnen er voor zorgen dat je een migraineaanval krijgt |
Hormoonschommelingen komen bijvoorbeeld voor tijdens de menopauze maar ook wanneer men gaat puberen. Deze schommelingen hebben direct effect op je lichaam maar ook op je emoties, in beide gevallen kan het migraine veroorzaken |
Menstruatie sluit eigenlijk aan bij de hormoonschommelingen, tijdens de menstruatie schommelen de hormonen ook |
Een onregelmatig slaappatroon zorgt ervoor dat je biologisch ritme onthuts raakt, je lichaam reageert daar op wat kan leiden tot migraine |
Dit geval beslaat hetzelfde als een onregelmatig slaappatroon, je lichaam moet zich aanpassen aan de nieuwe situatie waardoor het ritme onthuts raakt |
Roken, rook bevat veel schadelijke stoffen die via de longen direct in de bloedbaan terecht komen. Nicotine bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je bloedvaten vernauwen en zoals eerder aangegeven ontstaat migraine vanuit het inkrimpen en uiteenzetten van bloedvaten |
Stress heeft een negatief effect op zowel het lichaam als geest. Je lichaam raakt onthutst en er kunnen heftige emoties opwellen waardoor migraine ontstaat |
Voedingsmiddelen die migraine kunnen veroorzaken
Voedingsmiddelen die tyramine, mononatriumglutamaat en/of nitraten bevatten kunnen migraine veroorzaken. Hieronder een lijst met diverse voedingsmiddelen die deze voedingstoffen bevatten. Daarnaast is er een lijst met andere voedingsmiddelen die er ook bekend om staan migraineaanvallen te veroorzaken.
Voedingsmiddelen met bovengenoemde voedingsstoffen |
Andere voedingsmiddelen die migraine kunnen veroorzaken |
Bacon | Avocado |
bonen | Banaan |
gerookte vis | Chocolade |
kippenlevertjes | Citrusvruchten |
Knakworsten | Gepekelde voedingsmiddelen |
oude kaas | Noten |
rode wijn | Pindakaas |
Salami | Uien |
vijgen | Zuivelproducten |
Niet alle voedingsmiddelen zijn opgenomen in de lijst, controleer bij aankopen altijd zelf of het voedingsmiddel één van de voedingsstoffen bevat.
Hoe voorkom je een migraine aanval?
Allereerst moet benoemd worden dat deze adviezen geen zekerheid geven om een migraine aanval te voorkomen. Het kan dus zijn dat er alsnog een migraine aanval optreedt ondanks dat men er alles aan doet om dit te voorkomen.
Hieronder wordt een checklist weergegeven met dingen die gedaan kunnen worden om een migraine aanval te voorkomen.
Vermijd harde geluiden en fel licht
Zoals eerder aangegeven kunnen harde geluiden en fel licht migraine veroorzaken. Vermijd plekken waar harde geluiden worden afgespeeld en waar fel (flikkerend) licht schijnt. Om fel licht te vermijden kan ook worden overwogen om een zonnebril te dragen wanneer je naar buiten gaat. Je doet er verstandig aan om weerberichten in de gaten te houden zodat je altijd weet of je een zonnebril mee moet nemen.
Tip: Wanneer je veel achter een beeldscherm zit is het slim om de lichtintensiteit aan te passen van het scherm.
Let op met wat je eet
Er zijn verschillende typen voedingsstoffen en voedingsmiddelen die migraine kunnen veroorzaken, deze kan je terugvinden in de bovenstaande tabel. Om te achterhalen of je gevoelig bent voor bepaalde voedingsstoffen of voedingsmiddelen kan je een voedingsdagboek bijhouden. Schrijf per dag op wat je heb gegeten en of je last hebt gekregen van migraine. Wanneer je dit goed bijhoudt kan je uiteindelijk de exacte voedingsstoffen en/of middelen vinden waarvoor je gevoelig bent. Vervolgens weet je precies welke voeding je moet vermijden om een migraine aanval te voorkomen.
Doe rustig aan tijdens de menstruatie
Tijdens de menstruatie vindt er een hormonale verandering plaats in het lichaam. Zorg dat je het rustig aan doet tijdens de menstruatie zodat je lichaam meer in balans blijft. Ga bijvoorbeeld niet sporten en eet makkelijk verteerbaar voedsel.
Tip: Sommige vrouwen zijn gevoelig voor bepaalde anticonceptiemiddelen. Wellicht kan je migraine voorkomen door over te stappen op een ander type anticonceptiemiddel.
Neem magnesium om migraine te voorkomen
Magnesium blijkt bij te dragen aan het voorkomen van migraineaanvallen. Je kan capsules kopen bij de drogist en reformwinkels. Neem iedere dag een capsule in en kijk of het voor jou werkt, overschrijd hierbij nooit de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.
Ontwikkel een gezond slaappatroon
Een goed slaappatroon is belangrijk om je lichaam meer in balans te krijgen. Spreek met jezelf tijden af om te gaan slapen en op te staan, en houd je er ook aan. Je zult meer ritme creëren en dat is goed voor je biologische ritme, het lichaam gaat dan namelijk meer automatisch werken en hoeft zich niet iedere keer aan te passen.
Voorkom stressvolle situaties
Stress is een grote boosdoener voor mensen met migraine, probeer daarom dus zo veel en vaak mogelijk stressvolle situaties te vermijden. Om stress te vermijden kan je bijvoorbeeld een planning maken voor de aankomende maand, zo heb je een compleet overzicht van wat je moet doen en dat biedt rust. Het leven is druk en vaak vergeten we onszelf plan momenten in om even tijd voor jezelf te nemen en lekker te ontspannen. Ook kan je overwegen om bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen of aan yoga te doen.
Wat kan je doen als een migraine aanval op komst is?
Wanneer je merkt dat er een migraine aanval op komst is kan je de volgende stappen nemen om de symptomen en hoofdpijn zo veel mogelijk in te perken.
- Drink een halve tot een hele liter water
- Neem pijnstillers zoals paracetamol in om de aankomende hoofdpijn te verlichten (bij last van diarree ook diarreeremmers innemen)
- Ga naar je slaapkamer en zorg dat het zo donker en zo stil mogelijk (vergeet geen emmer mee te nemen als je misselijk bent)
- Ga plat op je rug in bed liggen en probeer in slaap te vallen voordat de hoofdpijn begint