Inhoud
6 tips voor het voorkomen van een burn-out
Onze maatschappij staat steeds meer in het teken van veel werken. Het liefst ziet een werkgever dat elke werknemer alles uit de kan haalt om zo productief mogelijk te zijn. Vaak wordt daarbij de eigen gezondheid vergeten. Het is belangrijk dat jij je goed in je vel voelt en niet werkt over jouw grens. Wanneer je thuis zit omdat je last hebt van een burn-out is dit ongunstig voor jezelf en je werkgever. Wij geven je tips hoe jij een burn-out kan voorkomen.
1. Om hulp vragen
Het is belangrijk om te onthouden dat je er niet alleen voor staat wanneer je last hebt van stress en burn-out klachten. Misschien dat je de gedachte hebt dat je niemand wil opzadelen met jou problemen, dit is niet waar. Vaak bieden familie, vrienden of collega’s graag een luisterend oor. Het helpt juist heel erg door te praten met je naasten over jouw problemen. Zij kunnen je helpen met het relativeren van problemen en daardoor valt vaak een grote last van je schouders.
2. Symptomen herkennen
Wanneer je tegen een burn-out aan zit dan geeft jou lichaam genoeg signalen dat er wat verkeerd is. Het is belangrijk om dit te herkennen en te accepteren. Wanneer je dit accepteert stel jij jezelf in staat om hier actie tegen te ondernemen. Hoe eerder hoe beter. Zorg ervoor dat je structureel werkt aan een gezonde leefstijl.
3. Loslaten
Vaak hebben personen die kampen met een burn-out er een handje van dat ze teveel taken op zich nemen en deze moeilijk uit handen kunnen nemen. Kijk eens om je heen welke collega’s wellicht een aantal van jou taken erbij kunnen nemen. Is dit nog niet genoeg en voel je nog steeds stress gevoelens? Dan kan het zijn dat je misschien er een maandje er tussenuit moet gaan. In deze tijd is het misschien belangrijk dat je jezelf afvraagt hoe jij daadwerkelijk denkt over je huidige baan. Vind je jouw huidige werk niet leuk genoeg meer? Dan is wellicht een carrièreswitch een optie.
4. Voldoende slaap
Veel mensen beseffen misschien niet hoeveel invloed voldoende slaap heeft op jouw mentale gezondheid. De één heeft minder slaap nodig dan een ander persoon. Het is in ieder geval aan te raden om tussen de 7 tot 9 uur slaap per avond als uitgangspunt te nemen. Een extra tip dat we willen meegeven is het tijdig weg leggen van je telefoon. Het blauwe licht heeft invloed op je biologische klok en kan je slaap verstoren. Vaak zit er een functie op je mobiel of tablet waarmee je dit licht veranderd naar een geel licht dat beter is voor je ogen.
5. Gezonde voeding
Het eten dat je binnenkrijgt is belangrijk voor het functioneren van je lichaam. Dit heeft vervolgens weer een grote invloed op je gesteldheid. Werk je lange dagen en neem je vaak s’avonds een kant-en-klare opwarm maaltijd? Probeer deze maaltijden te minimaliseren, want hier zit vaak weinig gezonde voedingsstoffen in. Door de hele dag gezonde voeding te eten zorg je ervoor dat jouw lichaam voldoende bouwstoffen krijgt. Daardoor voel jij je energieker tijdens werk. Denk daarnaast ook aan gezonde tussendoortjes in je vrije tijd en op werk. Dit is veel beter dan snacks waar veel suikers inzitten.
6. Offline communiceren
Iedereen communiceert tegenwoordig via online middelen. De smartphone is eigenlijk niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Zelfs tijdens de pauze zit iedereen al gauw met een smartphone in de hand. Wanneer je tijdens werk veel zaken aan je hoofd hebt is het handig om de telefoon eens weg te leggen. Je bent immers met een telefoon continu bereikbaar; ook voor je familie en vrienden. Al deze prikkels bovenop je werktaken kunnen teveel prikkels geven.