Nederland is een écht fietsland. Met de vele kilometers aan fietspaden en het gegeven dat iedere Nederlander gemiddeld 1,3 fiets in bezit heeft, kan deze uitspraak inmiddels wel voor waar aangenomen worden. Wij Nederlanders fietsen nu eenmaal graag. Echter is het landschap van het gemiddelde fietspad verandert. De elektrische fiets begint het straatbeeld namelijk te domineren. De voordelen van zo’n elektrisch aangedreven fiets zijn groot, maar zorgt ook voor discussie. Want hoe gezond is fietsen op een elektrische fiets eigenlijk, als je zelf het zware werk niet meer hoeft te doen? Het antwoord op deze vraag is dat ook fietsen op een e-bike hartstikke goed voor je is. Benieuwd waarom? Je leest het in deze blog!
Het verschil tussen een e-bike en een gewone fiets
Als allereerst maken we de splitsing tussen een e-bike en een gewone fiets. Het grote verschil is namelijk dat een elektrische fiets trapondersteuning biedt. deze ondersteuning zorgt ervoor dat je constant een licht duwtje in de rug ervaart. Je kunt hierdoor lange afstanden afleggen zonder uitgeput te raken. Het gevolg hiervan is dat je met een e-bike afstanden kunt fietsen die je normaal gesproken met de auto of het openbaar vervoer zou afleggen. Het gevolg hiervan is dat je vaker zult kiezen voor de fiets en langere afstanden aflegt. Dit draagt zelfs op een e-bike bij aan je conditie. je moet namelijk nog altijd zelf trappen om vooruit te komen.
De gezondheidsvoordelen van buitenlucht
Een ander gevolg van het gebruik van de e-bike is dat je meer tijd zult doorbrengen op de fiets in de buitenlucht. Dit heeft grote gezondheidsvoordelen. Je in een natuurrijke omgeving wanen werkt namelijk stress verlagend. Zeker als dit gecombineerd wordt met enige vorm van lichaamsbeweging zoals fietsen. Op de fiets kun je namelijk de drukte van het dagelijks leven loslaten en je hoofd leegmaken. Daarnaast heeft frisse lucht nog meer voordelen. Zo zorgt het ervoor dat je brein meer zuurstof krijgt, waardoor je scherper bent na je fietstocht. Een rondje fietsen tijdens je lunchpauze zorgt er dus voor dat je ‘s middags ook nog scherp bent.
Ook heeft fietsen in de buitenlucht effect op de duur en kwaliteit van je slaap. Je bent namelijk actief bezig en je ademt meer zuurstof in. 20 tot 30 minuten fietsen per dag kan er al voor zorgen dat je 2 keer sneller in slaap valt! ook is gebleken dat specifieke geuren in de natuur, zoals dennengeur en bloemen geur, stress verlagend werken en zelfs psychische problemen zoals angst en depressie verlichten.
Tijd doorbrengen op een gewone fiets of op een e-bike zijn in beide gevallen ontzettend gezond!